Szukaj:    



Aktualności drukuj stronę
17.12.2018

Uprzejmie informujemy, że na stronie interentowej Głównego Lekarza Weterynarii zostały zamieszczone informacje dla posiadaczy zwierząt oraz lekarzy weterynarii na temat pryszczycy pod linkiem: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/pryszczyca 

26.09.2018 14.11.2017 06.04.2017 13.02.2017 23.12.2016 17.10.2016

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kozienicach zawiadamia, że od 18 października 2016 r. zmieniają się przepisy dotyczące identyfikacji i rejestracji zwierząt szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie internetowej ARiMR tutaj: http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/od-18-pazdziernika-2016-r-zmieniaja-sie-przepisy-dotyczace-identyfikacji-i-rejestracji-zwierza.html  

26.08.2016

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kozienicach realizując „Program mający na celu wczesne wykrywanie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń (ASF) i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie”,  zamieszcza poniżej, ulotki informacyjne, skierowane do hodowców trzody chlewnej, myśliwych i leśników.

03.09.2014

Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej   i ograniczonej

W ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej można prowadzić produkcję i sprzedaż  następujących produktów pochodzenia zwierzęcego: produkty mleczne, obrobione lub przetworzone produkty rybołówstwa, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mięsne, w tym gotowe posiłki (potrawy) wyprodukowane z mięsa.  Możliwy jest również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków, zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r.   w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej  i ograniczonej (Dz. U. Nr 113, poz. 753) określa szczegółowe warunki pozwalające na uznanie działalności za działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, w tym zakres   i obszar produkcji, a także wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem do konsumenta końcowego. Wskazuje również niektóre wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu tego rodzaju działalności. 

W dużym stopniu możliwość prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej    i ograniczonej jest odpowiedzią na oczekiwania małych przedsiębiorców, którzy prowadząc rodzinne zakłady wytwarzają określonego rodzaju, często o specyficznych cechach produkty, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym. Tego rodzaju producenci nie są zwykle zainteresowani wprowadzaniem swoich produktów na rynek poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Możliwość prowadzenia tego rodzaju zakładów, przy zachowaniu jednocześnie standardów gwarantujących bezpieczeństwo produkowanej żywności, wpisuje się także   w strategię wspierania produkcji żywności na poziomie lokalnym oraz wprowadzania ułatwień dla przedsiębiorstw o ograniczonej zdolności produkcyjnej, bez konieczności ponoszenia z ich strony znacznych inwestycji, które w rezultacie nie przyniosłyby wyraźnych korzyści dla zapewnienia higieny w zakładzie, a naraziłyby na przesadne i nieadekwatne do wielkości prowadzonej produkcji i sprzedaży inwestowanie.     

Biorąc pod uwagę powyższe oraz oczekiwania przedsiębiorców przygotowano  niniejszą „Informację dla przedsiębiorców na temat możliwości prowadzenia produkcji  i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w gospodarstwie  w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej”, która powinna być pomocna przy podejmowaniu takiego rodzaju działalności przez podmioty oraz przyczynić się do ujednolicenia nadzoru nad jej prowadzeniem przez powiatowych lekarzy weterynarii.

Należy podkreślić, że niniejsze opracowanie nie podaje bezpośrednich rozwiązań np. w zakresie wymagań technicznych dla pomieszczeń, a jedynie wskazuje na możliwość wykorzystania elastyczności przepisów dotyczących tego rodzaju wymagań.

21.08.2014

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii

Szanowni Rolnicy

Mając na względzie bezpieczeństwo sanitarne kraju oraz bezwzględną konieczność dostosowania się do obowiązujących przepisów prawa przypominam o konieczności zgłaszania do Powiatowych Lekarzy Weterynarii zamiaru dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny.

Przypominam ponadto, że powstające przy uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego kategorii 1 (SRM) powinny być przekazane do zbiornicy lub zakładu utylizacyjnego kategorii 1. Do ubocznych produktów kategorii 1 zaliczamy:

w odniesieniu do bydła do 6 miesiąca życia:

- migdałki, jelita od dwunastnicy do odbytnicy oraz krezka bydła w każdym wieku. 

w odniesieniu do owiec i kóz: 

- czaszka zawierająca mózg i oczy, migdałki i rdzeń kręgowy zwierząt w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła; oraz

- śledziona i jelito kręte zwierząt w każdym wieku.

Ponadto informuję, że przy składaniu powiadomienia o zamiarze dokonania uboju na terenie gospodarstwa cieląt, owiec i kóz będą wydawane bezpłatnie oznakowane czarne foliowe worki do przechowywania SRM.

W przypadku uboju trzody chlewnej należy pamiętać, że nie oczyszczony przewód pokarmowy powinien zostać przekazany do zakładu utylizacyjnego. W przypadku oczyszczenia przewodu pokarmowego treść jelit może służyć jako nawóz, natomiast wyczyszczone jelita stają się środkiem spożywczym i mogą być wykorzystane do produkcji żywności. Prawidłowość zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego powstających w trakcie uboju zwierząt na własne potrzeby w gospodarstwie będzie kontrolowana przez Inspekcję Weterynaryjną.

Wzór powiadomienia znajda Państwo w zakładce „Druki do pobrania”

Data utworzenia: 11.03.2016
Data modyfikacji: 23.03.2020
Autor: Administrator
Osoba publikująca: Administrator
 Kontakt
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kozienicach

ul. Sławna 56
26-900 Kozienice


tel./fax: 48 614 23 30
tel./fax: 48 611 00 98


email:
kozienice.piw@wetgiw.gov.pl
kozienice@piwet.net


Godziny pracy:
poniedziałek-piątek: 7:30-15:30



NIP: 812-16-83-723
REGON: 670-230-528






     
©2010-2016 PIW Kozienice
Projekt i wykonanie: TAAH.